‘Ik ben een optimist’

Maak kennis met Michiel Servaes, sinds 1 oktober algemeen directeur van Oxfam Novib. De voormalig diplomaat en politicus blijft al sinds zijn jeugd zijn idealen trouw. ‘Er zijn veel serieuze problemen in de wereld, maar ik zie volop kansen om die te lijf te gaan.’

 

Oxfam

‘Het voelt bijzonder om Oxfam Novib te mogen vertegenwoordigen. Een prachtige beweging die veel verschil maakt in de levens van mensen in 93 landen. Onze naam opent deuren bij wereldleiders, multinationals en mondiale organisaties zoals de VN, die we aansporen om armoede, ongelijkheid en onrecht aan te pakken.’

Idealen 

‘Opkomen voor mijn idealen zat er altijd al in. Als brugklasser bezette ik een kruispunt in mijn woonplaats Oss als protest tegen de plaatsing van kernwapens. Als straf moest ik uitschrijven wat mijn motivatie voor de actie was, maar dat vond ik alleen maar mooi. Later, als diplomaat, zocht ik de samenwerking met maatschappelijke organisaties. Toen het gedoogkabinet met de PVV aankondigde dat ze internationale verdragen wilde wijzigen of opzeggen, stapte ik zelf over naar de politiek. Daar kon ik weer vrijuit spreken, net als nu bij Oxfam Novib. Door een stem te geven aan mensen die anders niet gehoord worden, helpen we onrecht aan te kaarten en een betere toekomst mogelijk te maken.’

Ongelijkheid

‘Het gaat goed met de strijd tegen armoede, want in ruim 15 jaar is extreme armoede gehalveerd. Tegelijkertijd groeit overal de ongelijkheid, een belangrijke oorzaak van armoede. De rijkste 1% van de mensen bezit evenveel als de armste 50% van de wereldbevolking. We roepen die rijken dan ook ter verantwoording. Zoals grote bedrijven die belastingen ontduiken. Gelukkig krijgen we hiervoor steeds meer steun, zoals in het debat over de dividendbelasting.’

Haïti

‘Ik schrok enorm toen ik in februari hoorde van het seksschandaal in Haïti. Het druist lijnrecht in tegen alles waarvoor wij staan. Ik begrijp dat donateurs na het nieuws zijn afgehaakt. Maar het is ook hoopgevend dat veruit de meeste mensen loyaal zijn gebleven. Ik zal er werkelijk alles aan doen om het vertrouwen van al die mensen waar te maken. Wij zijn er om op te komen voor de meest kwetsbare mensen, om machtsongelijkheid en seksuele uitbuiting tegen te gaan. Wie dat niet begrijpt, hoort niet bij ons. De garantie dat er nooit meer iets misgaat, kan ik niet geven. Maar ik stel alles in het werk om het te voorkomen.’

Jongeren

‘Dankzij de steun van 320.000 Nederlanders hebben we een enorm draagvlak – meer dan alle politieke partijen samen. Daardoor kunnen wij onafhankelijk ons werk doen. Ik wil onze donateurs, en vooral jongeren, nóg meer betrekken bij ons werk. We gaan met hen in gesprek, bijvoorbeeld via sociale media en festivals. Want we hebben een sterke organisatie met actieve supporters nodig om mooie resultaten te blijven boeken.’

Toekomst

‘Ik ben een optimist – er zijn veel serieuze problemen in de wereld, maar ik zie volop kansen om die te lijf te gaan. Gelukkig zien steeds meer mensen, maar ook bedrijven, hoe ontwikkelingen in verre landen samenhangen met ons leven hier. Veranderingen zijn nodig en de motivatie om iets te doen groeit. Iedereen die zich wil inzetten voor verandering is van harte welkom bij onze beweging en bij onze strijd!’

Cookies

Logo Oxfam Novib

Fijn dat je onze site bezoekt

Cookies helpen ons om jou te laten zien wat je interessant en belangrijk vindt op onze eigen website, andere websites en sociale media. Vind je dat goed?

Logo Oxfam Novib

Cookies zelf instellen

Analytische en functionele cookies zijn nodig om te zorgen dat onze website goed werkt. Marketing en sociale media cookies zorgen dat je relevante advertenties ziet op andere websites. Welke cookies wil je accepteren?

Ik accepteer alle cookies
Ik wil geen marketing en social media cookies