Home ActueelNieuws Nederland een ontwikkelingsland?

Nederland een ontwikkelingsland?

  • 13 april 2016

Nederland ontving 1,6 miljard euro aan ontwikkelingsgeld. Gek, want Nederland is natuurlijk helemaal geen ontwikkelingsland! Toch is het zo. Door creatief om te gaan met ons eigen ontwikkelingsbudget, houden we het geld hier. Zonder internationale afspraken te verbreken.

Nederland houdt eenderde voor zichzelf

Op papier heeft Nederland iets meer dan 5 miljard euro aan ontwikkelingshulp uitgegeven. Dat is volgens de OESO 0,76% van het Bruto Nationaal Inkomen. Daarmee houdt Nederland zich aan de afspraak dat rijke landen jaarlijks 0,7% van hun economische kracht moeten besteden aan ontwikkelingssamenwerking.
Maar de schijn bedriegt: 1,6 van de 5 miljard heeft de Nederlandse bodem nooit verlaten. 31% van het ontwikkelingsgeld is gewoon weer terug in de zak gestopt. Wel volgens de regels, maar eerlijk is dit niet. Bovendien is het maar de vraag hoe efficiënt deze werkwijze is.

Waar is de 1,6 miljard aan uit gegeven?

De 1,6 miljard is verdeeld over twee posten: asielkosten en het bedrijfsleven. Bij elkaar is er zo’n 1,2 miljard van het ontwikkelingsbudget ingezet om de eerstejaars asielopvang te betalen. Goede en humane hulp voor vluchtelingen is heel belangrijk, maar het is geen ontwikkelingshulp. In plaats van zelf de rekening op te pakken laten we de allerarmsten nu betalen voor de vluchtelingencrisis.
De rest van het geld gaat naar het Nederlandse bedrijfsleven. Aan de uitgekeerde miljoenen zitten wel doelstellingen verbonden: zo moeten de bedrijven investeren in ontwikkeling. Volgens de Algemene Rekenkamer is het echter volstrekt onduidelijk of dit wel bijdraagt. Het is niet bekend of de inzet via het bedrijfsleven leidt tot echte resultaten voor ontwikkeling.

Tijd voor hulp die werkt en aankomt!

Alles bij elkaar opgeteld, houdt Nederland 31% van het ontwikkelingsbudget voor zich zelf. Dit geld is hard nodig op andere plekken. Juist in een tijd waar mondiale problemen - zoals extreme armoede en ongelijkheid gevoedt door klimaatveranderingen en conflicten - steeds dichterbij komen. Het is belangrijk dat geld op de bedoelde plek aankomt en daar zijn werk kan doen.

Lees meer

  • De cijfers van OESO

    'Ontwikkelingshulp stijgt, verdubbeling in uitgaven aan vluchtelingen' Bekijk het rapport van OESO

  • Zembla: Hollandse Handel

    Zembla deed onderzoek naar hoe ontwikkelingsgeld door bedrijven wordt besteed..

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.