Jaebee Furniture - Nigeriaanse vrouwen realiseren betaalbare meubels
Onderneemster Joy Igbodike in Nigeria weet met haar meubelproductiebedrijf Jaebee Furniture twee vliegen in één klap te slaan: circulaire, betaalbare producten én empowerment van jonge vrouwen.
Joy Igbodike komt uit een familie van meubelmakers. Als ze ontdekt dat de meeste vrienden van haar woonmeubels niet kunnen betalen, krijgt ze een idee. Joy, afgestudeerd als bedrijfskundige en werktuigbouwkundig ingenieur, richt in 2009 haar bedrijf Jaebee Furniture op: een meubelbedrijf dat multifunctionele meubels produceert tegen betaalbare prijzen.
Oud wordt nieuw
In 2019 past Joy haar businessmodel groots aan. Ze volgt een workshop over circulariteit van Oxfam Novib’s Work in Progress-programma en daarna lanceert ze een nieuw bedrijfsproduct: Furniture Swap. Hierbij kunnen klanten oude meubels inruilen voor nieuwe meubels. Het werkt zo: als een klant een oud meubel inlevert, wordt dit beoordeeld met een kredietwaarde voor de klant. Alle geretourneerde meubels worden opgeknapt en verkocht. Met de kredietwaarde (en eventueel een aanvulling) kan een klant nieuwe meubels aanschaffen. Dankzij dit initiatief kunnen mensen met een laag inkomen ook nieuwe meubels aanschaffen. Een succesvolle zet voor Joy’s bedrijf: de verkoop stijgt en de aanpak zorgt voor afvalreductie.
Girl Skill-Up
Ook start Joy de Jaebee Furniture School, waar jonge vrouwen een meubelmakersopleiding van negen maanden volgen. Joy noemt dit sociale project ‘Girl Skill-Up’. Ze kiest bewust voor het opleiden van vrouwen omdat in deze sector veel vrouwen ongeschoold zijn. Ook denkt ze voor hen een rolmodel te kunnen zijn. Dankzij sponsoring van bedrijven is deze opleiding voor meisjes gratis en dus toegankelijk voor de lagere inkomensklasse.
Nieuwe partners
Met de inzet van stagiaires van de Jaebee Furniture School kan de productie voor Furniture Swap toenemen: van 20 bestellingen per maand naar 200 per maand. Ook heeft het bedrijf nieuwe zakelijke partnerschappen kunnen aangaan met organisaties, die specifiek in Jaebee Furniture willen investeren vanwege de maatschappelijke impact, duurzaamheid en empowerment van vrouwen.
Meubelhubs
Omdat de vraag naar meubels blijft toenemen, organiseert Joy ook nog eens zes trainingscentra via het ministerie van ‘Women Affairs’, als onderdeel van een empowermentprogramma. Bij deze opleidingscentra ontstaan er hubs voor meubelproductie en -verkoop, waar groepen meubelmaaksters als franchise van Jaebee Furniture en met steun van de overheid hun meubels verkopen.
Impact creëeren
Joy vertelt: ‘Deze bedrijfsverandering heb ik te danken aan de circulariteitsworkshop van het Work in Progress-programma van Oxfam Novib. Dankzij de training ben ik gaan nadenken hoe je mensen in de omgeving kunt laten profiteren van je bedrijf en werd de focus van mijn bedrijf ‘impact creëren’. Ik ben zo blij dat ik die workshop gevolgd heb. Het heeft mij echt geholpen om mijn bedrijf te transformeren.’