Home ActueelVerhalen Als we vluchtelingen als gelijken behandelen

Als we vluchtelingen als gelijken behandelen

  • 22 juni 2017

Bijna 1 miljoen Zuid-Sudanezen zijn de grens overgestoken naar Uganda. We gingen kijken hoe vluchtelingen en Ugandezen met die situatie omgaan. We zijn er nog steeds van onder de indruk.

De meeste Ugandezen behandelen de Zuid-Sudanezen als gelijken. Ze mogen werken. Naar school. Een huis bouwen. Dat leidt tot gedrevenheid, vakmanschap, nieuwsgierigheid en nieuwe mogelijkheden.

Gedrevenheid

Kenneth Scopas Bashir werkt als ambulance-chauffeur. Regelmatig brengt hij medevluchtelingen naar de kliniek. Dankbaar werk, 'want we willen niemand achterlaten.

Vakmanschap

Rabuk Rufas Azariah liep al snel tegen de beperkingen van de tent aan die hij had gekregen. Hij liet het er niet bij zitten en begon aan de bouw van zijn eigen huis. 

Nieuwsgierigheid

De kinderen van onze Ugandese collega Tracy vroegen zich af of de Zuid-Sudanezen anders zijn dan zij. Tracy vond het een goede vraag en nam haar kinderen mee naar het gebied waar ze met de vluchtelingen werkt. Haar kinderen vonden het antwoord op hun vraag.

Nieuwe mogelijkheden

Met de komst van de vluchtelingen ging er letterlijk een wereld open voor Juliet. Elke dag merkt ze dat er nu dingen kunnen die eerst onmogelijk waren. 

Over de problemen in Zuid-Sudan

De Zuid-Sudanezen in Uganda zijn op de vlucht voor het geweld in hun land. Door dit geweld zijn er grote voedseltekorten in het land. Oxfam verleent noodhulp in Zuid-Sudan.

Ontvang nieuws, acties en weetjes van over de hele wereld per mail
privacy
We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.