Home ActueelNieuws Neem niet voor, onderneem actie!

Neem niet voor, onderneem actie!

  • 12 januari 2016

Weg met die voornemens, welkom initiatieven!­­ Goede voornemens hebben we allemaal, maar goede initiatieven volgen lang niet altijd. Toch zijn er gelukkig genoeg mensen die je voorgingen en je hopelijk inspireren ook je steentje bij te dragen. We zetten de leukste, meest succesvolle initiatieven rondom het welkom heten van vluchtelingen – in onze ogen ook wel ‘welkomelingen – voor je op een rijtje. Wil je weten of en hoe jij je aan kunt sluiten bij een van deze acties? Bezoek hun facebookpagina door op de groene link te klikken!

Syrisch, met een Europees tintje

Restaurant Syr is een nieuw restaurant in Utrecht. In juni openen de deuren. In het restaurant werken #welkomelingen, die Syrische gerechten maken met een Europees tintje. Kijk voor meer informatie op: www.restaurantsyr.nl/

Wat betekent het om vluchteling te zijn?

Tinus Kramer maakte en prachtige foto- en videoreportage. Wat betekent het om vluchteling te zijn? Hoe is het met de achterblijvers? Het leverde indrukwekkende beelden op.

Mooie herinneringen

Dansschool Dimphy maakte een prachtige dansvoorstelling, met vluchtelingen en met kinderen uit de buurt. 'Wat wil ik bereiken? Dat als je ze over 20 of 30 jaar weer ziet, ze zeggen: het was een zware tijd. Maar ik heb ook leuke herinneringen, zo heb ik gedanst in een voorstelling.'

Twee vliegen in 1 euro

In de 1 euro-winkel in Driebergen slaat - vluchtelingen en vrijwilligers zij aan zij - twee vliegen in één klap: de vluchtelingen doen er werkervaring op én ze kunnen van de opbrengsten naar school!

Hartverwarmend

Maya en Ellis reisden af naar Macedonië om daar soep en voedselpakketten uit te delen aan vluchtelingen die op doortocht zijn. Zij zamelen op dit moment in samenwerking met de organisatie Winter Clothes for Refugees vanuit Nederland geld in voor warme winterkleding voor vluchtelingen in Macedonië. Dat is pas een warm hart toe dragen!

Op glad ijs

Een ijskoud en hartverwarmend initiatief tegelijk: een dag schaatsen met de vrijwilligers in Arnhem. Mariel en Zohal zetten zich via Arnhem voor Vluchtelingen in om mensen zoals Masood en Salim wegwijs te maken in Nederland. Samen gaan zij vrijwillig aan de slag voor bijvoorbeeld een klusjesdag voor Arnhemmers en is er ook tijd voor een oer-Hollands uitje!

Next stop: Amsterdam Central Station

Maak kennis met Ocean en Naomi van RefugeesWelcome Amsterdam. Zij vangen op Amsterdam CS vluchtelingen op. Want we hebben allemaal recht op een veilige plek om te leven, zeker als je op de vlucht bent voor een alles verwoestende oorlog. Wat ga jij in 2016 doen voor een ?#?welkomeling??

Het is je goed recht!

Negesti en Lieve zijn buddies via Vrouwen Tegen Uitzetting. Lieve maakt Negesti wegwijs in de Nederlandse taal en helpt haar met juridische zaken. Wel zo’n fijn idee, want het is zo hard nodig en ontzettend belangrijk. Kennis is macht, tenslotte. Luister naar Lieve en haar buddy Negesti en laat je inspireren!

Een beetje meer begrip

Mohammed, Mohammed en Tim zetten zich via Syrian Volunteers in the Netherlands (SYVNL) in voor wederzijds begrip tussen Syrische vluchtelingen en Nederlandse burgers. Hun droom is dat Syrië weer een veilige plek wordt om te leven. Dat willen we toch allemaal, als zoveel mensen op de vlucht moeten voor conflicten, onderdrukking en armoede. Initatiefnemer Mohammed was 4 en 5 februari namens Oxfam bij de Londen Syria Donor Conference, lees hier zijn blog.

Een goede leermeester

Ontmoet Mebrahtom, een vluchteling uit Eritrea die bij het metaalbewerkingsbedrijf van Chris leert zijn werk naar de Nederlandse markt te vertalen. De snelle leerling is ontzettend blij met deze unieke kans, zeker na de vlucht weg van de toenemende ellende in zijn thuisland.

Meer initiatieven?

Wil jij meer informatie over bovenstaande initiatieven of wil je er zelf helpen? Klik dan op de link naar de Facebookpagina. Heb of ken je een initiatief dat je graag uitgelicht zou willen zien? Laat het ons weten door te mailen naar jojanneke.hendriks@oxfamnovib.nl. Wat ga jij dit jaar doen voor een welkomeling?

Bron: Oxfam Novib, updated 8th of February 2016

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.