Home ActueelNieuws Uur U voor Syrië is nu!

Uur U voor Syrië is nu!

  • 22 oktober 2013

De vredesbesprekingen in Geneve in november kunnen een doorbraak betekenen voor de oplossing van het Syrische conflict. Maar dan moet er wel onmiddellijk actie worden ondernomen.

Oxfam Novib-directeur Karimi spreekt vrouwen in vluchtelingenkamp Za'atari, Jordanië: 'Je wilt iedereen hulp bieden, maar helaas kan dat niet.'
Foto:Oxfam Novib

In Syrië schenden de strijdende partijen de mensenrechten systematisch en op grote schaal. Het geweld is de afgelopen maanden toegenomen, mede omdat de beschikbaarheid van wapens toeneemt. De getroffen bevolking krijgt niet alle hulp die ze nodig heeft.

In het rapport Moment of Truth pleit Oxfam voor directe maatregelen van alle betrokken partijen om de bevolking beter hulp te verlenen en om het bloedvergieten te stoppen. Voor de weifelachtigheid en halve maatregelen van de afgelopen twee jaar is geen tijd meer.

Het rapport doet onder meer de volgende aanbevelingen:

  • De Syrische overheid en de oppositie moeten beiden onmiddellijk hun vijandelijkheden staken;
  • De internationale gemeenschap moet oproepen tot een onmiddellijk staakt-het-vuren en de schendingen van mensenrechten openlijk veroordelen;
  • De Veiligheidsraad van de VN en regeringen rondom Syrië moeten zorgen voor een halt aan de toevoer van wapens.
  • De internationale donorgemeenschap moet gehoor geven aan de VN-oproep geld voor noodhulp.
  • Alle betrokken partijen moeten het verlenen van noodhulp mogelijk maken, in en buiten Syrië.

Oxfam Novib-directeur Farah Karimi is momenteel in een vluchtelingenkamp in Jordanië. Ze is erg onder de indruk van de verhalen die ze hoort. Lees haar verslag Een huis ver van huis.


Lees meer over ons werk en de actuele situatie in Uitgelicht Syrië.

Bron: Oxfam Novib, 22 oktober 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.