Home ActueelNieuws #StayHuman: geen vluchtelingen, maar mensen

#StayHuman: geen vluchtelingen, maar mensen

  • 15 juni 2016

Als je je afvraagt hoe we zoveel mensen op de vlucht kunnen opvangen. Als je soms bang bent voor andere godsdiensten, normen en waarden. Als onze vrijheid en cultuur je veel waard zijn. Als je wel eens vreest dat het uit de hand gaat lopen. Als je niet weet wie je moet geloven.

De vluchtelingencrisis is het afgelopen jaar volop in het nieuws geweest. Een eindeloze stroom aan nieuwsberichten over boten, verdronken vluchtelingen, overvolle vluchtelingenkampen, de Turkije-deal, de Balkanroute, gesloten grenzen en nieuwe asielzoekerscentra. Soms is het je dan nog moeilijk voor te stellen dat al die nieuwsberichten gaan over mensen. Mensen zoals jij en ik.

Een uit de hand gelopen discussie

De nieuwsberichten gaan gepaard met een verhitte discussie. Een discussie die lijkt te gaan tussen voor en tegen, gevoerd door de mensen die het hardste kunnen roepen. Dit zorgt vaak voor veel spanning en geeft je het idee dat er maar twee meningen bestaan, waar niemand van afwijkt. Maar de meeste mensen bevinden zich in het midden. Deze mensen luisteren, denken na, hebben meer vragen dan antwoorden. Ze willen genuanceerd blijven. En vooral: menselijk. Herken je dat?

Vragen, luisteren en antwoorden

Oxfam Novib heeft zich aangesloten bij de StayHuman campagne. Het vluchtelingendebat willen we samen met jou nieuw leven inblazen. Door samen te kijken naar de feiten, cijfers en onderzoeksrapporten, maar ook naar de mensen die hier achter schuilen. Zo kunnen we met z'n allen een gesprek aangaan over angsten, onduidelijkheden en wensen. Een gesprek waarin we de kans hebben om elkaar vragen te stellen en van elkaar te leren. Waarin we samen naar antwoorden proberen te zoeken.

Doe je mee?

Lees meer

Wil je weten wat Oxfam Novib nu doet voor vluchtelingen, wereldwijd en in Europa? Lees dan verder. Bekijk ook onze thema-pagina.

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.