Home ActueelNieuws pak belastingontwijkers harder aan!

pak belastingontwijkers harder aan!

  • 31 januari 2013

Oxfam Novib roept op om harder op te treden tegen brievenbusfirma’s, fiscale fraude en belastingontwijking. Belastingontwijking kost ontwikkelingslanden honderden miljoenen euro’s per jaar. Geld dat niet aan armoedebestrijding kan worden besteed.

Beeld:Tax Justice Network
Nederland belastingparadijs

Met een kwart van al het geld dat via belastingparadijzen niet in de schatkist van landen belandt, zou een eind kunnen worden gemaakt aan de honger in de wereld. Nederland is zo’n belastingparadijs. Deze paradijzen bieden bedrijven tal van mogelijkheden om weinig tot geen belasting te betalen. Ontwikkelingslanden lopen daardoor jaarlijks naar schatting honderden miljoenen euro’s mis. Geld dat beter besteed kan worden aan het bestrijden van armoede en honger in deze landen.

57 miljard euro

Farah Karimi, algemeen directeur Oxfam Novib: ‘Nederland biedt enorm veel ruimte aan multinationals om via brievenbusconstructies belasting te ontwijken. Buitenlandse bedrijven sluisden vorig jaar zeker 57 miljard euro door Nederland. Nederland dient excessen op dit terrein te bestrijden.’

grotere transparantie

Oxfam Novib doet deze oproep aan de vooravond van een bijeenkomst van de Verenigde Naties in Liberia. Het zou normaal moeten zijn dat bedrijven belasting betalen die in overstemming is met hun reële economische activiteiten. Oxfam Novib pleit onder meer voor het automatisch uitwisselen van fiscale informatie tussen landen om zo meer inzicht in kapitaalstromen te krijgen.

Oxfam Novib is lid van Tax Justice NL. Dit netwerk zet zich in voor rechtvaardige belastingen en tegen belastingontwijking en -concurrentie. Lees meer over belastingparadijzen en fiscale fraude in het Engelstalige persbericht of op de website van Tax Justice NL.

Bron: Oxfam Novib, 31 januari 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.