Home ActueelNieuws Belastinghervormingsplan sluit armsten uit

Belastinghervormingsplan sluit armsten uit

  • 2 mei 2014

Het OESO-plan voor de wereldwijde bestrijding van belastingontwijking moet terug naar de tekentafel. De armste landen worden namelijk niet betrokken bij het opstellen van nieuwe belastingregels.

Foto:Abbie Trayler-Smith/Oxfam

Juist ontwikkelingslanden hebben belastinginkomens hard nodig om bijvoorbeeld onderwijs en gezondheidszorg te verbeteren. Ze lopen jaarlijks zo’n 75 miljard euro mis, doordat internationale bedrijven belastingregels misbruiken. Dat stelt Oxfam Novib in 'Business Among Friends'. SP-Kamerlid Arnold Merkies vraagt het kabinet om een reactie.

Belastingsysteem moet veranderen

We dringen aan op de oprichting van een World Tax Authority voor een eerlijk en gelijkwaardig belastingsysteem. De belastinginkomsten van arme landen kunnen met meer dan 100% stijgen als multinationals belasting betalen in de landen waar ze actief zijn. De huidige belastingregels maken het mogelijk dat bedrijven als Apple, Amazon en Starbucks belasting ontwijken.

Unieke kans OESO-plan

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) bestaat uit 34 landen. Oxfam International-directeur Winnie Byanyima spreekt volgende week op de OESO-top in Parijs. Byanyima: ‘Het OESO-actieplan biedt een unieke kans voor een herziening van de internationale belastingregels voor bedrijven, zodat ze alle economieën ten goede komen. Maar dan moeten we het wel goed doen. Deze kans is te zeldzaam en te belangrijk om te worden verspild.’

Lees meer in ons persbericht.

Bron: Oxfam Novib, 2 mei 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.