Home ActueelNieuws Minister Dijsselbloem: geen woorden, maar daden!

Minister Dijsselbloem: geen woorden, maar daden!

  • 14 april 2016

Minister Dijsselbloem spreekt rake woorden over belastingontwijking. We waren 'onderdeel van het probleem'. Nu Nederland voorzitter is van de EU, wil Minister Dijsselbloem dat we 'een onderdeel van de oplossing' worden. Daar zijn we het bij Oxfam Novib helemaal mee eens. Er moet alleen ook wat voor gedaan worden, een oplossing komt niet vanzelf. De vraag is of Nederland dat wel doet.

Het probleem van Nederland

Miljoenen vloeien weg via Nederland, kopt de Trouw. Uit de Panama Papers blijkt dat rijke Ecuadoranen en Mexicanen ingewikkelde constructies inzetten om via Nederland belasting te ontwijken. Vaak zijn deze ingewikkelde constructies volstrekt legaal.

Ecuador heeft het belastinggeld hard nodig. Veel mensen leven in armoede. Van het ontweken belastinggeld kan betere sociale opvang, gezondheidszorg en een goed schoolsysteem worden betaald. In plaats daarvan sluist het kleine aantal rijke inwoners van Ecuador hun geld weg – via Nederland.

Wat doet Nederland hier aan?

Er wordt gesproken over meer transparantie bij bedrijven. Meer duidelijkheid over waar er winst wordt gemaakt en waar er belasting wordt afgedragen. Dijsselbloem bejubelt de Panama Papers. ‘Het raakt de sociale onrechtvaardigheid dat burgers gewoon netjes belasting betalen maar dat bedrijven dat niet doen.’ Alles wijst erop dat er grote veranderingen op komst zijn.

Maar als de deuren gesloten zijn klinkt er een ander verhaal. Voorstellen die de Europese Commissie over belastingontwijking maakt, worden afgezwakt. Nederland is daarbij de grootste spelbreker. Er wordt alles aan gedaan om het fiscaal aantrekkelijke vestigingsklimaat te behouden. Geen enkel ander land heeft […] tegen oneerlijke concurrentie zo vaak de kont tegen de krib gegooid, schrijft het Financieel Dagblad.

Wat doe jij hier aan?

Als voorzitter van de EU heeft Nederland de unieke kans om internationale veranderingen door te voeren. Roep de Nederlandse overheid op om zich hard te maken tegen belastingontwijking. Zo zorgen we er samen voor dat minister Dijsselbloem zich aan zijn woord houdt.

Kom meer te weten over belastingontwijking

  • Eerlijke belasting eisen van de overheid

    Hoe pak je dat aan? Esme Berkhout vertelt

  • Twee kanten van hetzelfde verhaal

    Morgan (5) uit Kenia

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.