Home ActueelNieuws Meer politievrouwen in Afghanistan

Meer politievrouwen in Afghanistan

  • 10 september 2013

Meer Afghaanse politievrouwen zijn nodig om het geweld tegen vrouwen terug te dringen en het land voor iedere Afghaan veiliger te maken. Dat stelt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Momenteel volgen 38 Afghaanse vrouwen de
politieopleiding. Daarna gaan ze aan de slag in Kabul. 
Foto:Ellie Kealey/Oxfam

De noodzaak van een betrouwbare en goed opgeleide Afghaanse politiemacht, bestaande uit mannen én vrouwen, wordt steeds groter. Meer Afghaanse politievrouwen zijn nodig om het geweld tegen vrouwen terug te dringen, zegt Oxfam Novib in een rapport. Het aantal gemelde gevallen van geweld tegen vrouwen in Afghanistan steeg in 2011-2012 met 25%.   

Vrouwelijke agenten

Volgens het rapport 'Women and the Afghan Police Force' zijn vrouwelijke agenten een belangrijk onderdeel van de Afghaanse politie. Floortje Klijn, beleidsadviseur van Oxfam Novib: ‘Afghaanse vrouwen hebben Afghaanse politievrouwen nodig om hen te beschermen. Geweld tegen vrouwen blijft hardnekkig, maar zonder vrouwen in het politiekorps kunnen vrouwen niet goed misdaad aangeven en niet goed opkomen voor hun rechten.’

Terugtrekking NAVO-troepen

In 2014 trekken de NAVO-troepen zich terug en wordt alles overgedragen aan het Afghaanse leger. Wij roepen de internationale gemeenschap en de Afghaanse overheid op om meer politievrouwen te werven, trainen en te behouden. Meer politievrouwen en betere werkomstandigheden moeten prioriteit krijgen bij de huidige hervorming van het Afghaanse Politiekorps.

Landelijke campagne

Samen met de Afghaanse organisatie Research Institute of Women, Peace and Seccurity  (RIWPS ), werken we aan een landelijke campagne die de noodzaak en waarde onderstreept van politievrouwen in Afghanistan. Lees hier wat wij nog meer doen in Afghanistan.

Lees meer

Lees de persoonlijke verhalen van Fresheta en Laila, twee van de 22 politievrouwen die in Kunduz werken.

Bron: Oxfam Novib, 10 september 2013

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.