Home ActueelNieuws EU doet te weinig tegen belastingontwijking

EU doet te weinig tegen belastingontwijking

  • 17 juni 2015
Mascottes Wieb en Bloempje vragen politici om een eerlijk belastingsysteem. Foto: Suzanne van de Kerk/Oxfam Novib

De Europese Commissie presenteert vandaag haar langverwachte plan om belastingontduiking tegen te gaan. Maar helaas: het blijkt een tandeloos plan. Ontwikkelingslanden schieten er weinig mee op.

Wat is er aan de hand?

Driekwart van de Nederlanders wil een eerlijker belstingsysteem. Multinationals betalen nu nog geen belasting  maken nu nog veel winst in ontwikkelingslanden zonder dat ze daar belasting betalen. Hun winsten kunnen ze - dankzij Europese regels - moeiteloos wegsluizen naar belastingparadijzen.   

Ontwikkelingslanden lopen zo alleen al via Nederlandse brievenbusfirma’s elk jaar € 460 miljoen mis. Geld dat ze keihard nodig hebben om goed onderwijs en gezondheidszorg voor hun eigen burgers te financieren.
De Europese Commissie zegt dat ze ook een eerlijker belastingsysteem wil. ‘Maar dit plan bevat nauwelijks concrete maatregelen’, zegt Francis Weyzig, belastingexpert van Oxfam Novib. ‘Hoeveel belastingschandalen zijn er nog nodig voordat de EU echt in actie komt?’

Wat wil Oxfam Novib?

Samen met jou zetten wij ons in voor een eerlijk belastingsysteem. In Nederland, maar ook internationaal. Want het geld van multinationals gaat moeiteloos de grenzen over. Oxfam Novib vindt dat zij gewoon belasting moeten betalen in het land waarin ze geld verdienen, net als jij en ik. Dan kunnen ontwikkelingslanden zelf hun broek ophouden en zijn ze minder afhankelijk van ontwikkelingshulp.

Wat kun jij doen?

Roep Minister van Financiën Dijsselbloem en Staatssecretaris Wiebes op om een einde te maken aan belastingontwijking.

Bron: Oxfam Novib, 17 juni 2015

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.