Home ActueelNieuws Afghanistan: geen vrouwen, geen vrede

Afghanistan: geen vrouwen, geen vrede

  • 24 november 2014

Vrouwen in Afghanistan worden niet betrokken bij vredesonderhandelingen. Als hier geen verandering in komt, is een standvastige vrede onmogelijk.

Storai Stanakzai, 22, woont in Kabul en ontwerpt juwelen. Dit wordt niet door iedereen geaccepteerd.
Foto: Oxfam

Geen enkele vrouw was betrokken bij 23 verschillende vredesonderhandelingen die sinds 2005 zijn gehouden tussen de Afghaanse regering, de taliban en de internationale gemeenschap. Dit blijkt uit het Oxfam-rapport ‘Behind Closed Doors’. Slechts 2 keer waren er vrouwen aanwezig in de bijeenkomsten van de Afghaanse regering met de taliban

Vrouwenrechten

Vrouwen spelen geen actieve rol spelen in de vredes- en ontwikkelingsdialogen. Wetten die zijn opgesteld om vrouwen te beschermen, komen hierdoor onder druk. Zonder die wetten belanden vrouwen sneller in armoede en worden ze makkelijker slachtoffer van gewelddadige situaties. Dit staat een langdurige vrede en groeiende welvaart in de weg. 

Langdurige hulp

‘Vrouwenrechten zijn kwetsbaar. We zien dit overal, in de dorpen waar we werken tot in de commissies in de regering’, zegt John Watt, Oxfam-directeur in Afghanistan. ‘De internationale gemeenschap heeft het onderwerp ‘vrouwenrechten’ gebruikt om hun aanwezigheid in Afghanistan te legitimeren. Het zou zonde zijn als de verbeteringen terug worden gedraaid. Als donoren overhaast vertrekken, zullen de beloftes aan vrouwen worden vergeten en zullen vrouwenrechten vervallen.’

Lees meer over ons werk in Afghanistan.

Bron: Oxfam Novib, 24 november 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.