Home ActueelBlogs Filmtip: The Long Season

Filmtip: The Long Season

Hoe is het om te leven in een vluchtelingenkamp? Ervaar het met de geprezen film The Long Season.

Veelbekroond documentairemaker Leonard Retel Helmrich neemt je mee in het dagelijkse leven van Syrische vluchtelingen in een kamp in Libanon. Deze keer geen focus op aantallen slachtoffers, veroverde steden of andere statische beschrijvingen, maar een duik in het leven van Syriërs, waarvan velen uit het door geweld geteisterde Raqqa, over de grens zijn gevlucht. 

Helmrich biedt vrijwel geen achtergrondsituatie, maar stelt de mens centraal in deze ontroerende schets van het leven in een vluchtelingenkamp. Niet voor niets won Helmrich met deze documentaire de Beeld en Geluid IDFA Award for Dutch Documentary 2017.

Spanningen

Ondanks dat deze mensen hun huis en haard hebben moeten laten, vaak vanwege geweld, gaat het leven verder. Er ontstaan spanningen als een man zijn tweede vrouw mee naar huis neemt, kinderen hebben onenigheden met hun ouders. Ook al weerspiegelt deze groep vluchtelingen niet alle mensen uit Syrië, dit maakt het niet minder interessant om in te zoomen op alledaagse onderwerpen.

Intiem gefilmd

Er zijn geen interviews, maar Helmrich beweegt zich onder de mensen alsof hij er al jaren rondloopt. Juist hierdoor is goed te begrijpen dat hij in de prijzen is gevallen, een bijzondere manier van filmen. Een intieme manier, die de mensen hun eigen verhaal laten vertellen in plaats van dat die voor hen wordt verteld.

Geen weg naar huis

De documentaire begint met het opbouwen van een school door de kampbewoners, bestaand uit een houten geraamte en overdekt met stukken plastic. Deze mensen gaan er dus duidelijk van uit dat ze voorlopig nog daar blijven.

Vele Syriërs willen graag terug naar huis, maar weten dat ze voorlopig nog niet terug kunnen. Instituties als scholen worden dus opgebouwd, de nieuwe generatie moet onderwezen worden. Maar hoe lang zou deze geïmproviseerde school open moeten blijven? Velen hebben het geweld kunnen ontsnappen, maar de onzekerheid blijft.

Vanaf 27 december in de bioscoop.

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.