Home BedrijvenActueelNieuws OvO netwerk Ondernemende boeren in Cambodja

Ondernemende boeren in Cambodja

  • 3 december 2014

Ondernemen in Nederland is vaak een manier om onafhankelijkheid te verkrijgen en kent een zekere vorm van lef en status. Ondernemen als kleine rijstboer in Cambodja is veel meer een kwestie van overleven.

Spaargroep Sangkat
Foto:Kimlong Meng

Zo’n 80-90% van wat de boer verbouwt is voor consumptie door hemzelf en zijn familie. Toch zie je in de spaar- en leengroepen dat er hele krachtige vrouwen zijn die al meer ondernemen vanuit kansen grijpen. Ondernemers voor Ondernemers ondersteunt die groepen. Een aantal daarvan hebben we tijdens deze reis bezocht.

Sterke vrouwen

Zij hebben hun microkrediet uit de spaarbox van de spaargroep ingezet om slimmer rijst te telen met meer opbrengst. Ook gebruiken ze het geld om een aantal groentetuinen met kwaliteitsgroenten te starten en een klein aantal varkens te fokken voor de verkoop. Zo houden ze extra geld over om weer in hun bedrijfje te steken. Of om bijvoorbeeld een doktersrekening te betalen, schoolgeld voor de kinderen te sparen. ‘Waarom zijn er geen mannen in de spaargroep?’ vroegen we. Het antwoord was nogal schokkend: ‘ Simpelweg omdat ze er niet meer zijn; gestorven tijdens het Rode Khmer regime of door ziekte’.

Zie hier een overzicht van alle reisfoto’s.

Volgende keer: ‘Van spaargroep naar coöperatie in Cambodja’

Bron: Oxfam Novib, 03 december 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.