Home BedrijvenActueelNieuws OvO netwerk Ondernemen in roerig Zuid-Sudan

Ondernemen in roerig Zuid-Sudan

  • 24 februari 2014

In Zuid-Sudan is het slepende conflict tussen rebellen en regering weer opgelaaid. Wat begon als een incident in de kazerne van de presidentiële garde breidde zich snel uit tot gewelddadige aanvallen tussen de twee belangrijkste etnische groepen van het land: Dinka’s en Nuer. Inmiddels zijn zo’n 850.000 mensen op de vlucht geslagen op zoek naar een veiliger heenkomen, binnen Zuid-Sudan maar ook in de buurlanden. Op dit moment zitten de partijen in Ethiopië opnieuw rond de tafel voor een echt vredesakkoord.

Farah Karimi bezoekt vluchtelingenkampen.
Foto:Petterik Wiggers/Oxfam Novib

In Mundri waar Oxfam Novib's  partnerorganisatie WOYE actief is, is het gelukkig relatief rustig. De gevolgen van het gewapende conflict zijn er wel merkbaar. De bevolking is afhankelijk van goederen die worden geïmporteerd uit Uganda. Door het conflict ligt het transport uit dat land praktisch stil. Er is daardoor een tekort aan o.a. voedsel en medicijnen.

WOYE helpt met het verstrekken van eerste levensbehoeften. Waar nodig biedt de organisatie financiële ondersteuning. Het is bewonderingswaardig hoe flexibel, krachtig en positief men ondanks de moeilijke situatie is. Ook al zien mensen met een eigen bedrijfje hun inkomsten teruglopen, toch is de wil om er voor te gaan groot.

Foto:Oxfam Novib

Neem Monica Dudu. Met een microkrediet kon zij een eigen winkel beginnen. Met het geld dat ze daarmee verdient, heeft ze een beter leven voor haar en haar kinderen kunnen opbouwen. En terwijl het Zuid-Sudan opnieuw laat zien hoe kwetsbaar het nog steeds is, opent Monica haar derde winkel. Natuurlijk weet ze dat het op dit moment geen vetpot zal zijn, maar zij is vol goede hoop dat het over een tijdje weer de goede kant op zal gaan. Monica laat zich niet uit het veld slaan door tijdelijke tegenspoed. Diep respect, voor zoveel ondernemerslust en positiviteit!

Bron: Oxfam Novib, 24 februari 2014

We gebruiken cookies. Dit doen we om je gepersonaliseerde content en aanbiedingen te tonen, delen via social media mogelijk te maken en om bezoekgedrag te analyseren.