
Zo scoort jouw supermarkt
Wat Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl, en PLUS doen om mensenleed uit de schappen te bannen.
We leggen de vijf grootste supermarktketens in Nederland jaarlijks langs de meetlat. Wat doen ze om uitbuiting in hun productieketens te voorkomen? Bar weinig, is de conclusie.
Maar we zien ook vooruitgang sinds we onze campagne zijn begonnen in 2018.
Wat we onderzoeken bij supermarkten
-
transparantie en verantwoording
-
rechten van arbeiders
-
rechten van boeren
-
rechten van vrouwen
Laagste prijsgarantie supermarkt, en de gevolgen daarvan
Supermarkten vechten om jou als klant. Met prijzenoorlogen. Door de prijzen van hun producten te verlagen, hopen ze dat jij er je boodschappen komt doen. Natuurlijk moeten die producten wel gemaakt en betaald worden. De makers van ons eten betalen de prijs.
Eerlijk winkelen moet altijd kunnen, vinden we. Waar je ook maar je boodschappen doet. En wat je ook maar in je mandje legt. We willen dat alle supermarkten duurzame supermarkten worden.
Onvoldoende voor alle grote supers
De verschillen worden groter. Bij alle supermarkten die we hebben onderzocht, loop je een te grote kans om producten te kopen waar uitbuiting in zit verstopt. Met deze ranglijst moedigen we supermarkten aan elkaar niet alleen op prijs te beconcurreren, maar ook op eerlijke boodschappen.
We updaten deze ranglijst jaarlijks. Zodat je steeds kunt zien hoe jouw supermarkt scoort. Haalt jouw supermarkt als eerste een voldoende?
We kijken wat supermarkten op papier en in de praktijk doen om uitbuiting te voorkomen. Dat doen we op vier thema’s. We kijken naar transparantie en verantwoording – zijn supermarkten open en eerlijk over hoe producten worden geproduceerd? En wat ze doen om dat te verbeteren?
Verder kijken we wat supermarkten concreet doen om arbeiders, kleinschalige boeren en vrouwen achter ons voedsel te beschermen. Lees hier meer over hoe we de score van jouw supermarkt berekenen.
Op dit moment scoren alle supermarkten nog onvoldoende.
Wat kunnen supermarkten doen?
Onderzoeken wat er misgaat in de keten;
- Zorgen voor transparantie, ook richting de consument;
- Samenwerken met leveranciers om uitbuiting te stoppen;
- Een fatsoenlijke prijs betalen;
- Anderen aanmoedigen om hetzelfde te doen.
Eerlijkere verdeling
Uit ons onderzoek blijkt dat het voor kleinschalige producenten en arbeiders heel goed mogelijk is om een eerlijk inkomen te verdienen. En als het geld binnen de keten eerlijker verdeeld wordt, dan kan de prijs van jouw boodschappen gelijk blijven.
Winst maken is prima. Maar niet over de ruggen van de meest kwetsbare mensen.
Nederlandse supermarkten lopen achter
We hebben niet alleen de Nederlandse supermarkten langs de meetlat gelegd. Onze Britse, Amerikaanse en Duitse collega’s hebben ook gekeken hoe hun supermarkten het doen. Dat laat zien dat - ook al is er vaak vooruitgang geboekt op de score van vorig jaar - het voor Nederlandse supermarkten ook heel goed mogelijk is beter te scoren.”
Lees meer (in het Engels) over deze scorecard update.